ULMA Packaging breidt Natoora's baanbrekende plasticvrije verpakkingsactiviteiten uit in het Verenigd Koninkrijk

07-11-2022
AGF-leverancier Natoora heeft duurzaamheid altijd voorop gesteld in haar bedrijfsvoering. Dus toen Natoora een groeiende vraag van retailklanten kreeg, had het bedrijf aanpasbare verpakkingsmachines nodig die zijn nieuwe plasticvrije productverpakkingen op grote schaal konden produceren, zonder afbreuk te doen aan zijn milieubewuste ethos. Met dit in gedachten wendde Natoora zich tot ULMA Packaging om een innovatieve machineoplossing te leveren, zodat het bedrijf nog duurzamere groenten en fruit in de schappen zou kunnen verpakken.

Natoora, opgericht in 2004 als 's werelds eerste online boerenmarkt, levert rechtstreeks ingekochte en seizoensgebonden producten aan restaurants, retailers en rechtstreeks aan consumenten via haar eigen winkels. Het bedrijf wil een revolutie teweegbrengen in het huidige voedselsysteem en de duurzaamheid verbeteren door volledig transparante toeleveringsketens op te bouwen van boerderij, schap tot bord.

Met een bloeiende business vanwege meer bewustzijn over de voordelen van het kiezen van seizoensgebonden groenten en fruit in plaats van intensief geteelde jaarrond producten, besloot het bedrijf in 2019 om zijn activiteiten verder uit te breiden. Naast de groei van het bedrijf, was het voor Natoora belangrijk dat de producten werden verpakt met milieuvriendelijke materialen. Centraal daarbij stond het ontwikkelen van plasticvrije verpakkingen.

Het interne team van Natoora had een volledig recyclebaar, in flow-wrapped kartonnen bakje voor ogen, met thuiscomposteerbare folie van de Israëlische leverancier van flexibele verpakkingen TIPA. In tegenstelling tot traditionele plastic flow-wrap, is het TIPA-materiaal gecertificeerd als thuiscomposteerbaar.

Het identificeren van een verpakkingsoplossing was echter slechts een deel van de uitdaging voor Natoora. Het bedrijf moest ook de grote hoeveelheden punnets die aan de retailpartners van Natoora werden geleverd, op de juiste manier verpakken. Het was daarom duidelijk dat investeren in nieuwe en betrouwbare verpakkingsmachines de sleutel was tot de voortdurende groei van het bedrijf en het bevorderen van zijn duurzaamheidsagenda.

Baanbrekende verpakkingen


Om een oplossing te bieden voor Natoora's milieubewuste uitbreidingsopdracht, begon de zoektocht naar een baanbrekende machineverpakkingsoplossing.

"We geven prioriteit aan duurzaamheid bij alles wat we doen, dus bij het ontwikkelen van een plasticvrije verpakkingsoplossing wisten we dat het belangrijk was om binnen de kaders van onze retailpartners te werken", zegt Jacopo Arpesani, Chief Operating Officer bij Natoora. "We wisten dat shoppers werden aangetrokken door het gemak van pre-packs, dus een oplossing die op grote schaal kon werken, plastic zou elimineren en perfect zou werken binnen bestaande distributiesystemen was een must."

"Maar om de manier waarop onze klanten onze producten zowel online als in de winkel zouden ontvangen op een zinvolle manier te veranderen, hadden we machines nodig die grote volumes van onze nieuwe, milieuvriendelijke schaal konden produceren. Deze nieuwe verpakkingsoplossing zou van cruciaal belang zijn om aan de groeiende vraag naar onze producten te voldoen, dus het was ook van vitaal belang om ervoor te zorgen dat deze compatibel was met de composteerbare TIPA-folie.”

Natoora benaderde een aantal leveranciers van verpakkingsmachines om een oplossing te vinden die geschikt was voor hun behoeften, voor hun vestiging in Bermondsey, Londen. In het bijzonder zou elke potentiële machine de complexe logistiek rond het verplaatsen en beschermen van ongelooflijk rijpe, seizoensgebonden producten die aan Natoora's retailpartners worden geleverd, moeten aanpakken.

Met uitzondering van winterharde bewaargewassen, zoals uien en aardappelen, hebben zachtere producten meer bescherming nodig tegen kneuzingen van het product. Als zodanig was de behoefte aan een schaalbare oplossing die extra, composteerbare verpakkingen kon bieden voor meer bescherming van het grootste belang om te voorkomen dat grote hoeveelheden voedsel verloren zouden gaan. Bovendien moesten kleinere artikelen die door Natoora worden aangeboden en die meestal in trossen worden geleverd, zoals druiven of datterini-tomaten, verzegeld worden verpakt om te voorkomen dat ze verloren gaan tijdens het transport.

ULMA Packaging UK

ULMA Packaging UK viel op als de meest capabele en begripvolle van Natoora's veeleisende milieunormen en prioriteiten, terwijl het een extreem hoog serviceniveau bood dat past bij hun uitstekende reputatie als leverancier van verpakkingsmachines aan de AGF-sector. Het bedrijf was vooral erg onder de indruk van de inzet van ULMA om een op maat gemaakte oplossing te ontwikkelen die gebruik kon maken van het TIPA-materiaal.

"Naast apparatuur die eersteklas was op het gebied van betrouwbaarheid en ontwerp, wilden we een leverancier die we konden gebruiken als adviseur voor het verpakken en presenteren van producten aan de consument", legt Jacopo uit. voor ons was hun team vriendelijk, benaderbaar, deskundig en bovenal gaven ze om ons bedrijf. Ze waren erg gelijkgestemd in hun focus op duurzaamheid, wat natuurlijk heel belangrijk voor ons was.”

Nu belast met het leveren van een efficiënte, aanpasbare verpakkingsmachine die geschikt is voor Natoora's behoeften, voerde ULMA een gedetailleerd specificatieproces uit, waarbij rekening werd gehouden met de grootte en afmetingen van de nieuwe schaal, en de groenten- en fruitproducten die het zou bevatten. Het ULMA-team bezocht ook de faciliteit van Natoora om beter te peilen hoe de machines zouden passen in de bestaande productielijn en siteprocessen van de productleverancier, en voerde proeven uit met het TIPA-materiaal om de levensvatbaarheid ervan te garanderen.

Na deze belangrijke stap heeft ULMA de SIENNA horizontale flowpacker (HFFS) aanbevolen. De SIENNA is bij uitstek geschikt voor het flowwrapen van onregelmatig gevormde producten zoals verse producten en is een zeer flexibele en betrouwbare oplossing voor de voedingsindustrie. Door zijn veelzijdigheid is het ook compatibel met verschillende materialen, waardoor het geschikt is voor een breed scala aan bedrijfsbehoeften en verpakkingstoepassingen. Na het uitgebreide onderzoek en de ontwikkeling van dit project, omvat dit nu de composteerbare folie die door TIPA wordt geleverd.

Duurzaamheid in het achterhoofd

"De SIENNA is een zeer robuuste en aanpasbare machine die uitermate geschikt is voor het verpakken van Natoora's producten", zegt Ed Williams, Sales Director bij ULMA Packaging UK. "Deze kenmerken hebben ervoor gezorgd dat de machine naadloos in de activiteiten van het bedrijf kan worden geïntegreerd en helpt om te voldoen aan de steeds groeiende vraag naar producten van zijn retailpartners.

“Dankzij de SIENNA kan Natoora haar inzet voor een plasticvrije toekomst uitbreiden, met gemoedsrust dat meer volledig biologisch afbreekbare verpakkingsoplossingen in de schappen zullen worden geplaatst zonder dat de duurzaamheid in gevaar komt. Meer dan ooit verwachten klanten van leveranciers dat ze plastic verminderen met behoud van de productkwaliteit, en ons werk met Natoora is een perfect voorbeeld van hoe dit op grote schaal kan worden gedaan."

“Duurzame innovaties zoals die worden aangeboden door Natoora en via ons #ULMAweCare-project zijn van vitaal belang om verpakkingen te verminderen en het gebruik van recyclebare en biologisch afbreekbare materialen te vergroten. Daarom waren we ontzettend blij om met Natoora samen te werken, die ons ethos deelt voor het omarmen van alternatieve verpakkingsoplossingen voor machines.”

Diepgaand effect

De verpakkingsmachines van ULMA hebben al een diepgaand effect op Natoora en haar missie om de manier waarop verse producten worden verpakt, vervoerd en gedistribueerd via toeleveringsketens te transformeren. Vanwege hun vermogen om op grotere schaal composteerbare verpakkingen te leveren, verwijdert het bedrijf maar liefst 2,2 miljoen plastic pre-packs per jaar.

"Onze missie is om het voedselsysteem van begin tot eind te revolutioneren, en ULMA helpt ons zeker om dit doel te bereiken", zegt Jacopo. "Dit zou niet mogelijk zijn geweest zonder de SIENNA flow-wrapper, die ons naar een hoger niveau heeft gebracht wat betreft het leveren van plasticvrije verpakkingen."

“ULMA's hulp tijdens het specificatie- en installatieproces was ronduit uitzonderlijk. Ze zijn erg gefocust op uitdagingen waarmee het milieu wordt geconfronteerd, en net als wij zijn ze gepassioneerd om het voortouw te nemen bij het ontwikkelen van duurzame verpakkingsoplossingen van de toekomst.”

Voor meer informatie over de SIENNA flowpackwikkelaar van ULMA Packaging, klik hier.