ULMA Packaging speelt met FM300 en FM500 in op groeiende vraag naar Flowpacks: 'Dit is de toekomst

16-07-2021
De voedsel-industrie, en met name de sector vleesverwerking, is aan het veranderen als het gaat om het verpakken van producten. Duurzame verpakkingsoplossingen, bij voorkeur recyclebaar en zo klimaatneutraal mogelijk, worden steeds belangrijker! Tegelijkertijd moet het product veilig, opbergbaar, gemakkelijk te vervoeren en aantrekkelijk zijn voor de consument in termen van uiterlijk en textuur. Een type verpakking dat in dit opzicht steeds populairder wordt is de flowpackverpakking. Met een gewicht van ongeveer 5 gram in vergelijking met een tray met folie van ongeveer 15 gram, helpt de flow pack bijna twee derde van plastic te besparen. Hierdoor zijn producten zoals gehakt steeds vaker te vinden in een flowpackverpakking in de schappen van de supermarkt.

Bij de productie van vleesgehakt lijkt het proces sterk op dat van conventionele productie. Het gehakt voor verpakkingen in flowpacks wordt op papier geproduceerd, d.w.z. op de gebruikelijke wijze als voor de productie in trays. Bij dit type productie worden de vleesporties doorgegeven als enkele porties met een bepaalde minimale afstand tot de invoerband van de verpakkingsmachine, nadat ze zijn geportioneerd en gesneden door de portiemachine en optioneel door een weegsysteem. De minimale afstand wordt gewaarborgd door wijzigende snelheidsverschillen. Als bijvoorbeeld een deel in het productieproces wordt uitgeworpen door een weegsysteem, wordt dit opgemerkt door gecoördineerde interfaces en in het downstreamproces meegenomen, zodat er geen lege verpakkingen worden geproduceerd en er geen verpakkingsmateriaal wordt verspild.

ULMA Packaging heeft voor deze applicatie de FM300 en FM500 in haar spectrum. Waarbij de FM300 tot 70 verpakking per minuut kan produceren en de FM500 tot wel 130 verpakking per minuut kan produceren. Beide machines zijn geschikt voor het produceren van MAP (Modified Atmosfere Packaging). Daarnaast zijn de machines ook gemaakt voor integratie met voorgaande apparatuur in de lijn.

 Verpakking.jpg

De ULMA FM300 flowpacker in lijn met Handtmann apparatuur Flowpack heeft een aanzienlijke kostenreductie voor de producent. Omdat folie aanzienlijk goedkoper is dan elke trayverpakking, en omdat folie op rollen veel minder ruimte en inspanning vergt voor logistiek, opslag en transport in vergelijking met lege trays. De toekomst behoort tot de verpakking van de stroomverpakkingen, of flowpacks, voornamelijk omwile van duurzaamheid: de vermindering van de hoeveelheid plastic in vergelijking met conventionele plastic trays is aanzienlijk en het gebruik van mono-materialen voor de flowpackverpakking maakt de volledige recycling van dit type verpakking mogelijk. Een ander positief neveneffect zijn CO2-besparing door het compactere en ruimtebesparende transport van het verpakkingsmateriaal, zowel als folie op een rol als als verpakt product op naar verkooppunt.

Voordelen:

  • Langere houdbaarheid
  • Productbescherming
  • 15% vermindering in de kosten

 Vermindering in CO2 uitstoot

  • 80% minder ruimtegebruik bij het transport van de verpakkingsmaterialen
  • 30% minder ruimtegebruik bij het transport naar de supermarkten

 Minder plastic

  • 60% minder plastic vergeleken met verpakkingen met plastic tray.

  Neem contact met ons op